Translate the page with Google Translate

This translation is automatically generated and may contain inaccuracies.

Warmtenet Oude Toren

In 2050 moeten alle gebouwen in Eindhoven aardgasvrij zijn. Dit betekent dat we onze gebouwen op een andere manier van warmte voorzien. Het aansluiten van woningen op het warmtenet gebeurt stap voor stap. Ook in de Oude Toren onderzoeken we de mogelijkheid om een warmtenet aan te leggen. De voorgenomen locatie voor het buurtwarmtecentrum in de Oude Toren is de hoek van de Hudsonlaan.

Denk mee over de buitenzijde van het buurtwarmtecentrum

Op dinsdagavond 27 mei gingen met buurtbewoners uit de Oude Toren aan de slag om ideeën te bedenken voor de buitenzijde van het buurtwarmtecentrum. De architect gaat met deze ideeën aan de slag en maakt eerste ontwerprichtingen die we presenteren aan de buurt tijdens een informatiemarkt op 2 juli. Ook is er ruimte om vragen te stellen over het buurtwarmtecentrum zelf.

Aanmelden informatiemarkt 2 juli

Op woensdag 2 juli organiseren we een informatiemarkt. We delen de inzichten van de co-creatiesessie en laten de eerste ontwerprichtingen van het buurtwarmtecentrum zien. Meld je aan voor één van de twee tijdsloten.

Wat is een warmtenet?
Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond waar warm water doorheen stroomt. Dit warme water wordt gebruikt om huizen te verwarmen en levert warm water uit de kraan. In het Noordoosten van Eindhoven krijgen we dit warme water via een lokale warmtebron: de Rioolwaterzuiveringsinstallatie (de RWZI) aan de Van Oldenbarneveltlaan. Dit werkt zo: rioolwater dat via het riool naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie gaat, wordt daar gezuiverd. We onttrekken vervolgens warmte uit het water. Dit iets opgewarmde water stroomt via het warmtenet naar de verschillende buurten. In de buurten, wordt het water verder opgewarmd tot 65 graden in een buurtwarmtecentrum. De RWZI maakt het mogelijk om in totaal 8000 woningen in een aantal buurten in Eindhoven Noordoost van warmte te voorzien. 

5 juni 2025
Op 27 mei organiseerden we een co-creatiesessie om met buurtbewoners van de Oude Toren in gesprek te gaan over hoe de buitenkant van het buurtwarmtecentrum eruit kan komen te zien.
Buurtbewoners knutselen samen aan een kartonnen schaalmodel van het Buurtwarmtecentrum.

Veelgestelde vragen

Alle vragen
Proces
Systeem
Afleverset en mijn woning
Kosten

Alle vragen

Mag ik meedenken over het buurtwarmtecentrum?

Buurtbewoners mogen meedenken over de buitenkant van het buurtwarmtecentrum. Wij zullen hier als gemeente de bewoners bij betrekken. De eerste participatiesessie is 27 mei. Alle bewoners van de Oude Toren worden hiervoor uitgenodigd.

Wanneer kan ik als bewoner van de Oude Toren aansluiten op het warmtenet?

In eerste instantie is het buurtwarmtecentrum (BWC) nu alleen voor warmtelevering aan de Hudsonflats. We verwachten in 2029 te kunnen starten met het aanleggen van het distributienet in de Oude Toren. Vanaf 2027 zullen we daarvoor in contact komen met jou over een mogelijke aansluiting. Je kunt nu al bij het Positieve Energie Café terecht voor meer informatie over het voorbereiden op het warmtenet. Daar wordt je geholpen bij het isoleren en verminderen van je energieverbruik.

Hoe werkt het systeem?

In het buurtwarmtecentrum (BWC) wordt warmte opgewekt met (water)warmtepompen. Het opgewarmde water wordt met leidingen naar de woningen gebracht. Er zal een constante stroom warm water naar de afleverset in je woning lopen, wat je gebruikt om je woning mee te verwarmen en voor warm water uit de kraan.

Hoe zorg je ervoor dat het warme water ook op de 13de verdieping terecht komt?

Het leidingnetwerk van het buurtwarmtecentrum (BWC) naar de woningen is zo ontworpen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat. In je aansluitovereenkomst krijg je van Eindhoven Warmte, de warmteleverancier, de garantie dat er altijd voldoende warmte beschikbaar is voor je.

Wat als iedereen tegelijk warm water pakt, is er dan wel genoeg?

Door de constante stroom van het water, zal er altijd voldoende water zijn voor iedereen. In je aansluitovereenkomst krijg je van Eindhoven Warmte, de warmteleverancier, de garantie dat er altijd voldoende warmte beschikbaar is voor je.

Wat gebeurt er als de waterpomp uitvalt?

In het buurtwarmtecentrum staan meerdere warmtepompen, en is een gasketel aanwezig voor het opvangen van een piek (zoals wanneer het een lange periode hard vriest). Daarmee kunnen we bij uitval van een pomp altijd een andere pomp of de gasketel gebruiken.

Blijft de pomp warmte geven wanneer ik met vakantie ben?

De pomp zelf zal altijd blijven draaien voor de andere bewoners die niet met vakantie zijn. Maar door de individuele afleverset, zal er in uw woning geen warm water geleverd worden, omdat je in die periode niet de verwarming of kraan gebruikt. Je betaalt alleen wat je ook daadwerkelijk verbruikt.

Wat voor geluid produceert het buurtwarmtecentrum?

Alleen de droge koelers op het dak van de BWC produceren geluid. Het geluid zal zoveel als mogelijk gedempt worden en binnen de daarvoor geldende richtlijnen blijven. De warmtepompen en andere techniek in het BWC produceren ook geluid, maar dat zal niet te horen zijn buiten de BWC.

Komt er een extra aansluiting?

Je krijgt 1 afleverset, dus maar 1 aansluiting per woning.

Waar komt de afleverset?

In principe krijgt de afleverset een plek in de meterkast, maar mogelijk past hij niet altijd in de meterkast. Per type woning wordt daar een oplossing voor bedacht. We kijken ook naar de meest ideale positie in het gebouw, ten opzichte van elkaar, allemaal om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Kan ik zelf zien wat ik verbruik?

Ja, er zal op de afleverset te zien zijn hoeveel je gebruikt hebt. Je betaalt alleen voor wat je zelf hebt verbruikt.

Ik kook al elektrisch en gebruik een airco om te verwarmen, heb ik dit dan wel nodig?

Om warm water te kunnen blijven gebruiken in de woning, zal je een aansluiting op het warmtenet nodig hebben. Als je geen warmte uit het net gebruikt om de woning te verwarmen, zullen de kosten lager uitvallen.

Wat voor geluid produceert de afleverset?

De afleverset produceert heel weinig tot geen geluid. Er zit een klein pompje en een warmtewisselaar in die het warm water rondpompt.

Heb ik nog invloed op het formaat van de afleverset?

Nee, deze heeft een standaard formaat. Hoe het eruit komt te zien, kun je bekijken in 1 van 2 modelwoningen die Woonbedrijf deze zomer zal inrichten.

Heb ik nog invloed op de kleurstelling van de afleverset?

Nee, deze zal geleverd worden in één kleur, en is afhankelijk van de leverancier die gekozen wordt.

Hoeveel gaat het mij kosten?

Op dit moment weten we nog niet precies wat het gaat kosten. In elk geval zal je een deel vast tarief hebben en een deel variabel tarief, net als met een gasaansluiting. Het variabele deel is afhankelijk van je verbruik. Door te isoleren en je energieverbruik te verminderen kun je veel invloed hebben op wat je betaalt aan variabele kosten. Daarnaast zal je als particuliere woningeigenaar een eenmalige aansluitbijdrage betalen.

Wordt het duurder dan nu?

We doen er alles aan om de kosten zo laag mogelijk te houden. Het voordeel van een warmtenet is dat het niet meer afhankelijk is van de gasprijzen, waarvan verwacht wordt dat die de komende jaren gaan stijgen.

Kunnen jullie garanderen dat de stookkosten minder worden?

Garanderen kunnen we het niet, maar door te isoleren en je energieverbruik zo laag mogelijk te houden kun je flink besparen op de kosten. Als bewoner van de Hudsonlaan flat wordt je energieverbruik lager door de renovatie en isolatie door Woonbedrijf.

Hoe worden de kosten voor verschillende bewoners van een gebouw verdeeld?

Met het warmtenet krijgt ieder huishouden een eigen afleverset en een eigen afrekening op basis van je verbruik. Je hebt dus zelf in de hand hoe hoog je variabele kosten zijn.

Betaal ik voor mijn buren?

Nee, je betaalt alleen voor wat je zelf verbruikt.

Documenten

Bestanden
Bestandsnaam (origineel):
Terugblik bewonersavond Hudsonlaan 8 april.pdf
Bestandsnaam (origineel):
Verslag co-creatiesessie buurtwarmtecentrum 27 mei.pdf

Heb je aanvullingen op het verslag van de co-creatiesessie van 27 mei? Laat het ons weten via de online vragenlijst.